Groepsreis Peru & Bolivia - 25 dagen

Zoutvlakte en zandwoestijn, Een tocht door de overweldigende natuur van de hoge Andes en de woestijngebieden aan de kust. Grillige canyons, hoge bergtoppen en een enorme zoutvlakte met reuzencactussen zorgen voor een onuitwisbare indruk. In de koloniale steden en de kleurrijke bevolking is de invloed van de Spaanse overheersing en de vroegere Incabeschaving terug te vinden. Deze rondreis door Peru en Bolivia brengt je langs oude culturen en door unieke natuur!

25-daagse reis
Reissoort
excursiereizen
Vervoer
Bus
€ 3.303,- Vanafprijs p.p.
25 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door Koning Aap

Reisprogramma

Dag 1: Vertrek - Aankomst Lima (Peru)
Je vliegt rechtstreeks of met een overstap naar Lima, de hoofdstad van Peru, waar je dezelfde dag in de avond aankomt (of de volgende dag, afhankelijk van je vluchtschema). Op het vliegveld staat een transfer voor je klaar dat je naar het hotel brengt.

Dag 2: Lima
Afhankelijk van je vluchtschema heb je vandaag tijd om het centrum van Lima te verkennen. Vanaf de Miraflores Malecon (de boulevard) in de miljoenenstad Lima heb je een mooi uitzicht over de kliffen en de Grote Oceaan. In het 16e eeuwse historische centrum (UNESCO Werelderfgoed) kun je een bezoek brengen aan mooi opgeknapte pleinen: het Plaza San Martín, omringd door oude koloniale gebouwen met prachtige houten balkons, en het Plaza de Armas. Aan dit plein liggen het presidentieel paleis, de kathedraal en het stadhuis. Onder het San Francisco klooster kun je het uitgebreide netwerk van paden in de Catacomben bewandelen. Ten slotte heeft Lima een aantal prachtige musea, waaronder het Antropologisch Museum, het Museo de Oro (het goudmuseum) en het Museo Larco, waarin je je vergaapt aan de grote collectie artefacten en kunstschatten van de talrijke pre-Columbiaanse culturen die in Peru hebben bestaan.

Dag 3: Lima - Pisco - Ica
De Ballestas eilanden zijn een perfecte beschermplaats tegen de mens. Het is het leefgebied van zeeleeuwen, pinguïns, Peruaanse aalscholvers en pelikanen. In februari en maart worden soms zelfs condors gespot, die zich met de karkassen van dode zeeleeuwen voeden. Vanuit Pisco kun je met een optionele excursie een bezoek brengen aan deze eilandengroep, op een half uur varen van het vasteland. Ga je niet mee op de excursie dan kun je vanuit de kleine haven de pelikanen op de vissersbootjes zien zitten. Ook kan je er een kopje koffie drinken en wachten tot de groep weer terugkomt. De eilanden zijn beschermd natuurgebied. Eens in de vier jaar wordt deze regel verbroken. Dan komen de Peruaanse guanostekers aan wal om de nitraatrijke uitwerpselen van de vogels te verzamelen. Dat guano een zeer belangrijk bestanddeel vormt van meststof werd pas in de negentiende eeuw ontdekt. Hierdoor is Peru momenteel de grootste exporteur ter wereld. Vanuit Ica kun je een bezoek brengen aan de oase Huacachina. Dit kleine rustieke dorp ligt aan een lagune waarvan men beweert dat het water een geneeskrachtige werking heeft. Wellicht ook op jouw kunsten om met een sandboard van 80 meter hoge zandduinen af te surfen!

Dag 4: Ica - Nazca
Met de bus vertrek je in de ochtend naar Nazca, waar je ongeveer 3 uur later aankomt. De Nazcalijnen worden gedateerd tussen 200 voor Christus en 600 na Christus. Ze bevinden zich in de Nazcawoestijn, een dor plateau dat zich op de pampa uitstrekt. Deze desolate vlakte aan de Peruaanse kust is een zandwoestijn waarbij je in de verte de hellingen van de Andes kunt zien. Vanuit de lucht zie je de in de woestijn getekende aap, marsmannetje, kolibrie, boom en vele andere geometrische figuren pas echt. Als je een vlucht wilt maken over de Nazcalijnen, geef dit dan aan op het boekingsformulier. De vluchten zijn zeer populair, zeker in de maanden juli en augustus. Als je later besluit de vlucht te willen maken, heb je kans dat alle vluchten al volgeboekt zijn. Afhankelijk van het weer maak je deze excursie in de middag, bij aankomst in Nazca, of de volgende ochtend.

Dag 5: Nazca - Arequipa
Een vrije dag om de overblijfselen van de Nazca-cultuur te bezoeken. Naast ruïnes, aquaducten en begraafplaatsen kun je ook een bezoek brengen aan het Antonini-museum. Je kunt verder naar de beroemde Chauchilla begraafplaats. Mocht je vlucht de vorige dag niet zijn doorgegaan wegens mist of andere (weers)omstandigheden, dan heb je vandaag nog een kans. Met een comfortabele nachtbus vervolg je de reis naar Arequipa.

Dag 6: Arequipa
In Arequipa zul je voor het eerst merken dat je langzaam op hoogte komt, want de stad ligt aan de rand van het Andesgebergte, op zo'n 2325 meter hoogter Vanaf het centrale plein Plaza de Armas heb je een schitterend uitzicht op de vulkaan El Misti. Zo vredig als zij nu is, zo verwoestend zijn haar vulkanische uitbarstingen geweest. De warmwaterbronnen van Yura en Socosani vormen, naast de zichtbare lavastromen en vlaktes bedekt met vulkanisch stof en puin, het meest aangename bewijs van het vulkanisch gebied waarin je je bevindt. Het Santa Catalina-klooster in Arequipa, dat nog gedeeltelijk wordt bewoond, is zeker een bezoek waard. Een waar labyrint van straatjes en pleintjes. Bezoek ook het museum Santuarios Andinos om de pas in 1995 ontdekte mummie te zien van een naar schatting 12 jaar oud meisje, dat de naam Juanita draagt. Vijfhonderd jaar geleden werd zij door de Inca's aan de goden geofferd en begraven in de permafrostlaag van de vulkaan Ampato.

Dag 7: Arequipa
Actievelingen kunnen er voor kiezen om een middag te gaan raften op de Chili rivier of een fietstocht te maken door het omringende platteland. Tijdens de fietstocht heb je prachtige vergezichten over de valleien en pre-inca terrassen die nog steeds gebruikt worden voor de landbouw. Om meer te weten te komen over de Peruaanse cultuur en manier van leven, kun je meegaan op een zogenaamde ‘reality tour’. Je leert hoe sillar (vulkanisch gesteente) wordt gewonnen voor de traditionele huizenbouw. Verder breng je een bezoek aan de lokale markt, een begraafplaats en een opvangplek voor jonge arme moeders. De opbrengsten van deze facultatieve excursie komen ten goede aan de genoemde projecten. Vraag je reisbegeleider ernaar!

Dag 8: Arequipa - Chivay / Colca Canyon
Vanuit Arequipa reis je met de bus naar de Colca Canyon, een van de diepste kloven ter wereld. Via een natuurreservaat met uitzicht op de imposante vulkanen Sabancaya (5976 meter) en Ampato (6380 meter) en een pas van 4900 meter hoogte rijd je naar de Colca Vallei. Onderweg wordt natuurlijk gestopt als er vicuña's, lama's of alpaca's te zien zijn. De entree voor het nationale park Colca Canyon en de begeleiding van een Engelssprekende gids zijn bij de reissom inbegrepen.

Dag 9: Chivay / Colca Canyon - Puno
Vroeg uit de veren want de condors wachten niet! De 'Cruz del Condor' is dé plek om de grootste vogel van het Zuid-Amerikaanse continent te zien. Onder je zie je de pre-Incaterrassen in de diepgelegen kloof. Wonderlijk hoe mensen hier nog kunnen leven. Vanwege haar ontoegankelijkheid is de Colca Canyon een goede schuilplaats voor de condor. Met zijn spanwijdte van ruim drie meter kan de condor geruisloos zweven, daarbij gebruikmakend van de aanwezige thermiek. Je camera kan het aantal foto’s dat je maakt bijna niet bijhouden! Je reist weer terug naar Chivay en daarna verder met de bus naar Puno, waar je aan het begin van de avond zult aankomen.

 

Dag 10: Puno - La Paz (Bolivia)
's Morgens is er tijd om de Uros-rieteilanden te bezoeken. Per boot vaar je over het Titicaca-meer, het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld, naar de drijvende Uros-eilanden. De bewoners zullen je er uitleggen hoe deze eilanden ontstaan zijn. Je bent vrij om een kijkje te nemen in hun huizen. Lokale legende vertelt dat deze mensen, de `Heren van het Meer`, zwart bloed hebben omdat ze zo goed de kou van het meer en de winter kunnen trotseren. Je kunt hier prachtig en vakkundig gemaakte souvenirs kopen. Na deze excursie reis je per bus in ongeveer acht uur naar La Paz in Bolivia.

Dag 11: La Paz
La Paz is de officieuze hoofdstad van Bolivia, de regering en alle ministeries zijn er immers gehuisvest. Het straatbeeld van La Paz wordt bepaald door een mengeling van Europees geklede 'zakenlui' en de inheemse bevolking. Buiten La Paz kun je een bezoek brengen aan de Maanvallei, waar erosie ervoor heeft gezorgd dat de rotsen bijzondere vormen hebben gekregen. Tussen de pieken en over kronkelende paadjes is het net een labyrinth waar je doorheen loopt. Ook zou je naar de hoogst gelegen skipiste (tegenwoordig niet meer in gebruik) ter wereld kunnen gaan, Chacaltaya. De tocht alleen al is adembenemend. Op 5200 meter hoogte geniet je van een weids uitzicht op de Altiplano, het Titicacameer en de Cordillera Real met zijn talloze pieken van boven de 6000 meter. De besneeuwde top van de Huayna Potosí (6088 meter) kun je haast aanraken. Tot dė absolute topper in de categorie ‘paradijsjes voor thrillseekers’ behoort de Yungas Road oftewel Death Road, ’s werelds gevaarlijkste weg! Als je op zoek bent naar een adrenalinekick kun je gaan fietsen over de Dodenweg (geheel op eigen risico!).

Dag 12: La Paz - Uyuni
Deze dag staat een lange reisdag over de Altiplano op het programma. Het eerste traject gaat over goed asfalt, daarna volgt een avontuurlijke route over een onverharde weg, dwars door het verlaten woestijnachtige landschap. Je overnacht in het plaatsje Uyuni, gelegen aan de gelijknamige zoutvlakte.

Dag 13: Uyuni - Excursie Salar de Uyuni
Vandaag maak je per jeep een dagtocht over de Salar de Uyuni, een 12.000 km² grote zoutvlakte. Waarschijnlijk zal de tocht een van de hoogtepunten van je reis worden! De eerste aanblik op deze enorme witte zoutvlakte is namelijk onbeschrijflijk. Het lijkt wel of het een grote ijspiste is. Allereerst bezoek je het dorpje Colchani, waar lokale families het zout 'oogsten'. Je bezoekt vervolgens het vulkanische eiland Inca Wasi, waarop zich tien meter hoge reuzencactussen bevinden. In de maanden december tot en met mei kan het zijn dat je dit cactuseiland niet kunt bezoeken, omdat de vlakte zich dan vult met regenwater dat het verandert in een betoverende spiegel. Vervolgens rijd je via het zouthotel (een hotel geheel opgetrokken uit zoutblokken) terug naar Uyuni. De entree voor de zoutvlakte en de lunch zijn inbegrepen in de reissom.

Dag 14: Uyuni - Potosí
Door een ongeëvenaard landschap rijd je vandaag naar Potosí. De lokale bevolking (indígenas) leeft op deze hoogte in adobehuisjes, gemaakt van gedroogd klei, riet en uitwerpselen. Dat houdt de warmte beter vast dan beton. Potosí, de hoogst gelegen stad van Bolivia, ontleent haar naam aan de Cerro Rico, de 'Rijke Berg' waarmee de huidige 140.000 inwoners een haat-liefde verhouding hebben. In 1545 ontdekten de Spanjaarden de enorme hoeveelheid zilver in de berg waarmee de 300 jaar lange exploitatie van mijnwerkers, inheemse bevolking en zwarte tot slaaf gemaakte mensen een aanvang nam. De vroegere Spaanse rijkdom laat zich in Potosí zien in talrijke gebouwen, die vaak in de kleur terracotta zijn opgetrokken als eerbetoon aan de kleur van de Cerro Rico.

Dag 15: Potosí - La Paz
Met de bus rijd je weer terug naar La Paz. Na de lange rit over de Altiplano zie je 's middags de 6300 meter hoge berg Illimani weer opdoemen. Een teken dat La Paz nabij is.

Dag 16: La Paz - Copacabana
Vanuit La Paz rijd je in ongeveer vier uur naar het vriendelijke plaatsje Copacabana, gelegen aan het Titicacameer. Met bus en al steek je de straat van Tiquina over. De bus gaat op een aparte duwbak en jij vaart met een bootje over het Titicacameer. Bij aankomst in Copacabana daalt de rust op je neer, na het hectische stadsleven van La Paz. Bezoek hier de imposante Moorse kathedraal die boven het plaatsje uittorent. Ook kun je de 'Cerro Calvario' opgaan om vandaar te genieten van de zonsondergang in het Titicacameer. Of, als je vroeg aankomt, kun je nog met de boot naar het legendarische eiland Isla del Sol, dat op slechts een uurtje varen van Copacabana ligt.

Dag 17: Copacabana - Cuzco (Peru)
Vanuit Copacabana rijd je een klein stukje per taxi naar Kasani, het grensplaatsje met Peru. Daar staat de bus je op te wachten voor de lange busrit over de uitstekende verharde wegen naar Cuzco. Je rijdt langs de zuidoever van het Titicacameer, met bij helder weer een prachtig uitzicht op de besneeuwde zesduizenders van de bergketen Cordillera Real. Nadat je de drukke stad Juliaca bent gepasseerd, rijd je door het gebied waar eens de Pukuracultuur heerste. De weg gaat de ruim 4300 meter hoge pas La Raya op. Na de pas verandert het landschap en kun je je vergapen aan het landelijke leven dat zich aan je voorbijtrekt.

Dag 18: Cuzco
Je bent aangekomen in de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond. Cuzco wordt door de Inca’s beschouwd als de ‘Navel der Aarde’, en wordt gedomineerd door een mengelmoes van bouwstijlen. Om ruimte te maken voor de rijkversierde bouwwerken van de Spanjaarden, werden tijdens de Spaanse overheersing veel van de oude Inca bouwwerken vernield. Vaak zie je ze nog terug als funderingen. Op het centrale plein, de Plaza de Armas, valt heel wat te beleven. Het ligt in het centrum van het oude deel van Cuzco. Vroeger werden hier ceremonies en militaire parades gehouden en stond het vol met Inca paleizen. Tegenwoordig vind je hier, naast de enorme kathedraal, vooral veel gezellige winkels, restaurantjes en cafés. Het is aan te raden om het speciale Cuzco Visitor Ticket te kopen. Met dit ticket krijg je toegang tot bijna alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Bedenk wel dat als je kiest voor de 4-daagse Incatrail of de Larestrek, je weinig tijd over hebt om Cuzco (en omgeving) te bekijken  Incatrail
Voor de echte wandelaars, natuur- en cultuurliefhebbers vormt de 42 kilometer lange Incatrail een ware uitdaging. Denk niet te licht over deze tocht want hotels ontbreken, je slaapt in tweepersoonstentjes en het weer is geen dag hetzelfde. Ook het terrein is alles behalve vlak. Moet je daarom de Incatrail niet lopen? Nee! Bereid je alleen goed voor, want de wandeltocht is pittig, maar prachtig. Qua weer kun je de Incatrail het best lopen tussen mei en oktober, ondanks dat er in die tijd best nog een buitje kan vallen. 4-daagse Incatrail Dit is de ultieme tocht voor mensen die beschikken over voldoende tijd, een goede gezondheid en een goede basisconditie. In vier dagen wandel je vanaf 2000 meter over passen van 3900 en 4200 meter. Dan weer over kale vlaktes, dan weer door een dichtbegroeid bergnevelwoud met prachtige bromelia’s en lianen. Ook verken je met de lokale gids, die je gedurende de gehele tocht vergezelt, een aantal zeer fraaie Incaruïnes. Kookspullen, tenten, proviand voor vier dagen en brandstof gaan mee met de lokale dragers. Zelf draag je een klein rugzakje met je spullen voor deze 4 dagen en je slaapzak. Tegen een vergoeding kun je hen ook jouw bagage laten dragen (geef dit wel meteen op bij boeking ). 2-daagse Incatrail, met overnachting in Aguas Calientes
Deze tocht is een ideale tour voor mensen die niet over voldoende tijd beschikken, of niet 4 dagen willen lopen, maar toch kennis willen maken met de beroemde Inca paden. De korte trektocht begint bij kilometer 104 nabij de heilige rivier de Urubamba. Het is één dag lopen en aan het eind van de middag kom je aan bij Machu Picchu, waarna je ’s avonds overnacht in het dorpje Aguas Calientes. De tweedaagse Incatrail overnacht dus niet op de Trail, maar in het dorpje Aguas Calientes, aan de voet van Machu Picchu. De volgende dag heb je dan rustig de tijd om met de gids de ruïnes te bezoeken, om aan het eind van de middag de trein terug naar Cuzco te nemen. De gids voor de 2e dag, de bus omhoog naar Machu Picchu en de entree voor 2 dagen Machu Picchu is in het 2-daagse pakket inbegrepen. Als je de Incatrail wilt lopen, vermeld dat dan op je boekingsformulier. Geef bij boeking je juiste naam (zoals vermeld in paspoort) en paspoortnummer door (dus zorg dat je een paspoort hebt dat nog 6 maanden na de reis geldig is!), aangezien de entreebewijzen op naam en paspoortnummer staan. Latere wijzigingen van namen of paspoortnummers zijn op aanvraag en hebben financiële consequenties. We vragen de Incatrail pas aan als de reis een gegarandeerd vertrek heeft. Het niet (meer) mogelijk zijn van het lopen van de Incatrail heeft niet tot gevolg dat de reis kosteloos geannuleerd mag worden. We nemen contact met je op als de Incatrail vol is en bieden je een alternatief aan. Indien je zelf besluit om je bevestigde Incatrail te annuleren dan zullen we hiervoor annuleringskosten in rekening moeten brengen (de hoogte van de kosten hangt af van het tijdstip van annuleren, dit moeten we opvragen bij onze lokale agent). Deelnemers die door een (facultatieve) excursie ergens anders overnachten dan de groep, kunnen geen aanspraak maken op een vergoeding voor de niet-genoten hotelovernachtingen uit het standaard programma.

Dag 19: Cuzco - Aguas Calientes
Vanuit Cuzco rijd je met de bus naar het stationnetje van Ollantaytambo, waar je de trein neemt naar Aguas Calientes. De trein doet er ongeveer 2 uur over voordat hij aankomt in het levendige stadje Aguas Calientes. In de regel bezoek je de ruïnes pas op de tweede dag, zodat je de eerste dag alle tijd hebt om de tropische omgeving van Aquas Calientes te verkennen. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het lokale museum van Machu Picchu of een van de botanische tuinen. Maar misschien verkies je wel een ontspannen bad in de populaire warmwaterbaden van het dorp.

Dag 20: Aguas Calientes / Bezoek Machu Picchu - Cuzco
Met de bus slinger je omhoog naar de ingang van de Incastad Machu Picchu (entreegeld inbegrepen). Hoe vroeger je gaat, hoe beter. Niet alleen is het dan relatief rustig, het uitzicht bij de opgaande zon en wegtrekkende nevelwolken is schitterend. De ruines strekken zich uit over een bergplateau en zelfs over de omliggende bergpieken. Daar kun je wandelingen naartoe maken, zoals naar de Zonnepoort, de Inkti-punku, waar de Incatrail eindigt. Hier kun je je vergapen aan de stad, op deze onmogelijke locatie gelegen en daardoor nooit ontdekt door de Spanjaarden. In de namiddag (of avond) vertrekt de trein weer naar Ollantaytambo, waarvan de bus je verder rijdt naar Cuzco.

Dag 21: Cuzco
Nog een vrije dag in Cuzco om bij te komen van alle mooie ervaringen van de afgelopen dagen. Je kunt deelnemen aan een optionele excursie naar de Heilige Vallei of je rijdt te paard naar een van de vier Incaruïnes buiten de stad. Zoals Sacsayhuaman, een perfecte constructie, gemaakt van reusachtige rotsblokken. Men zegt dat het meer dan 10.000 werknemers 50 jaar heeft gekost om het te bouwen. De oorsprong van de tempel van Sacsayhuaman is tot op de dag van vandaag onbekend. Het werd gebouwd in de tijd van Pachacutec, de man die het Incarijk stichtte.

Dag 22: Cuzco
Vrije dag. Er valt genoeg te doen in Cuzco. Wil je een

Dag 23: Cuzco - Lima
Omdat op het traject van Cuzco naar Lima zeer regelmatig vluchtvertragingen plaatsvinden, kiezen we ervoor om vandaag al terug te vliegen naar Lima. In de loop van de ochtend (afhankelijk van je vlucht) vlieg je met een binnenlandse vlucht van Cuzco naar Lima. Zo vermijden we het risico dat je je overstap niet haalt voor je intercontinentale vlucht én kan je de rest van de dag (avond) nog zorgeloos genieten van je laatste uurtjes in Peru. Lima trekt een toeristenschare vanuit de gehele wereld. Het zal je dan ook niet verbazen dat keukens uit bijna uit alle landen vertegenwoordigd zijn. Beleef deze laatste avond de Peruaanse keuken in Lima!

Dag 24: Vertrek Lima
Je hebt eventueel nog even tijd om de stad Lima te verkennen (afhankelijk van het vluchtschema). Vandaag vertrekt helaas alweer het vliegtuig terug naar huis!

Dag 25: Aankomst
Helaas komt hier een einde aan je Peru en Bolivia rondreis.

Lees meer →

Reserveren

Groepsreis Peru & Bolivia

€ 3.303,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door