Groepsreis Nepal - land van de Himalaya, Kathmandu en tempels - 15 dagen
Hoog in de Himalaya, Op deze Nepal rondreis bezoek je de hoofdstad Kathmandu, een stad die met haar vele tempels en paleizen het culturele middelpunt van het land vormt. Ook het Chitwan Nationaal Park staat op het programma, net als de authentieke plaatsjes Panauti en Bandipur, waar je je in de middeleeuwen waant. In Pharping ervaar je het boeddhistische kloosterleven. Om de Himalaya optimaal te ervaren maak je een korte trekking in de voetheuvels van het Annapurna Massief.
Reisprogramma
Dag 1: Vertrek
Je vliegt naar Kathmandu, waar je de volgende dag arriveert (tijdstip afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt). Na aankomst staat er een transfer klaar die je naar het hotel brengt. Je rondreis Nepal is van start gegaan!
Dag 2: Aankomst Kathmandu – Bhaktapur
Vanaf het vliegveld reis je naar Bhaktapur, het kleinste en meest schilderachtige stadje van de drie Koningssteden in de Kathmanduvallei. Het centrum oogt als één groot, levend openluchtmuseum en ademt een middeleeuwse sfeer. Door kronkelende straten en steegjes slenter je langs tempels en over pleinen. De gebouwen op het Durbar plein zijn sprookjesachtig. De bevolking is bezig met het hoeden van vee, het draaien van potten of een ritueel in een tempel. Voor het kopen van houtsnijwerk en Nepalese poppen is Bhaktapur de aangewezen plaats. Het entreegeld voor Bhaktapur is inbegrepen in je reissom.
Dag 3: Bhaktapur – Pharping
Pharping is een rustig plaatsje aan de rand van de Kathmanduvallei, met een aantal Tibetaanse kloosters waar je heerlijk van de rust, stilte en het uitzicht kunt genieten. Je overnacht in het guesthouse van het Neydo Tashi Choeling-klooster. In het klooster, dat in 2006 werd gebouwd, wonen en studeren zo'n 200 monniken. Wie wil kan naar Dakshinkali, de tempel waar Kali vereerd wordt, een godin die vooral bloed nodig heeft. Eén van haar meest geliefde verschijningsvormen is Dakshinkali, oftewel 'Kali van het zuiden'. Het is de gedaante waarin de bloeddorstige godin de Kathmanduvallei beschermt. Het kleine altaar, waar vooral op dinsdag en zaterdag eindeloos veel kippen en geiten geofferd worden, ligt verborgen in een kloof aan een bergbeek. Vroeger bracht men zelfs mensenoffers aan Kali. Houd er rekening mee dat je Dakshankali niet bezoekt op de ‘topdagen’ zoals tijdens festivals.
Dag 4: Pharping – Panauti
De Kathmanduvallei is het prachtige hart van Nepal. Het is een fotogenieke omgeving met vruchtbare rijstvelden, tempels, kloosters en markten die aan alle zijden omgeven worden door bergen. Eén van de dorpen in de vallei is Panauti, een oud Newari-stadje met enkele fraai bewerkte tempels uit de 13de eeuw. De Indreshwar Mahadev Tempel is wellicht de indrukwekkendste. Er heerst een religieuze sfeer. In september wordt in Panauti het Chariot festival gehouden. De beelden van goden worden dan in karretjes door de straten gedragen. Saddhoe’s en bedevaartgangers worden ook naar het dorpje getrokken wanneer (eens in de 12 jaar) het Sankranti festival wordt gevierd.
Dag 5: Panauti – Manakamana – Bandipur
Je reist via Manakamana naar Bandipur. Manakamana bereik je vanuit het gehucht Cheres per kabelbaan. Vanuit de kabelbaan (van Zwitserse makelij) heb je een prachtig uitzicht over het dal van de Trisuli-rivier, de (rijst)terrassen en de bergen in de omgeving. In Manakamana bevindt zich de tempel Manakamana Mandir, waar pelgrims in grote getalen (met name op feestdagen) naar toe gaan om offers (met name geiten, hanen, eenden en duiven zijn populaire slachtoffers) te brengen aan de godin Bhagwati. Deze incarnatie van Parvati, de metgezellin van oppergod Shiva, doet wensen uitkomen (hoopt men) en pasgetrouwden bidden hier voor het krijgen van een zoon. De tempel is alleen toegankelijk voor hindoes. Je rijdt verder naar Bandipur, halverwege de Prithwi Highway van Kathmandu naar Pokhara. Bandipur is een leuk authentiek plaatsje met 18de eeuwse architectuur. Het is een voormalig handelscentrum van de Newari-bevolking en gelegen op 1000 meter hoogte.
Dag 6: Bandipur
Vrije dag. In het charmante Bandipur lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Je waant je in de middeleeuwen. Het is nog niet heel toeristisch, er is nauwelijks gemotoriseerd verkeer en de mensen zijn er buitengewoon aardig. Kinderen groeten reizigers met de ‘namaste’ groet, met de handjes netjes voor de borst gevouwen. Behalve genieten van het prachtige uitzicht over de centrale Himalaya en de Marsyangdi Vallei kun je heerlijk wandelen door de omgeving. Je kunt bijvoorbeeld een circa 3 uur durende wandeling maken naar de Siddhu Gufa-grot (neem een zaklamp mee). De rotsformaties en kalkstenen zijn prachtig en onbeschadigd. In de diepe grot kun je vleermuizen tegenkomen. Ook kun je de Gurungche Hill beklimmen, waar je bij de Thani Mai tempel van het uitzicht op de omgeving en op Bandipur kunt genieten.
Dag 7: Bandipur – Dhampus
Je reist na het ontbijt naar Phedi, waar je start aan een mooie tweedaagse trekking. Vanuit Phedi wandel je (in circa 2½ à 3 uur) via stenen trappen en over smalle paadjes, door mooie bossen met rododendrons en groene terrasvelden naar Dhampus, dat ligt op een hoogte van 1795 meter. Na aankomst kun je vanaf de groene heuvelkam de prachtige omgeving verkennen. Mocht je niet van Phedi naar Dhampus willen wandelen, dan kun je (op eigen kosten) het traject afleggen met een lokale jeep. Let op: het wordt, gezien het slechte pad, een oncomfortabel ritje. NB: Je hebt twee pasfoto's nodig voor het permit voor de tweedaagse trekking (Annapurna Conservation Area). Je kunt deze het best al vanuit Nederland/België meebrengen. Het uitzicht vanaf Dhampus omvat de zuidelijke toppen van het Annapurna Massief, inclusief de 6993 meter hoge Machhapuchhre (Fishtail Mountain). Door boeddhisten wordt deze ‘Vissenstaart’ beschouwd als de zetel van de Boeddha van het oneindige licht, Amitabha, en door hindoes als verblijfplaats van de god Shiva. De Nepalese koning Mahendra kondigde in 1964 een verbod op het beklimmen van de heilige berg af, waardoor Fishtail één van de prominentste bergen ter wereld is die nog nooit werd beklommen.
Dag 8: Dhampus
Dhampus is rustig en sereen, een goede plek om te ontspannen. De zonsopkomst en -ondergang zijn (uiteraard bij helder weer) prachtig. Dhampus is behalve een pittoresk uitkijkpunt ook een prima dorp om het dagelijks leven van de dorpelingen te ervaren. Wie wil wandelen, kan mee door de uitlopers van het Annapurna Massief naar het dorpje Pothana op 2150 meter. Een korte trekking, qua zwaarte ‘gemiddeld’. De wandeling voert omhoog door bossen en biedt mooie uitzichten op spectaculaire uitzichten op de met sneeuw bedekte bergtoppen: Dhaulagiri, Annapurna en Machhapuchhre. Ook is het mogelijk om naar Australian Camp te wandelen.
Dag 9: Dhampus – Pokhara
Je wandelt bergafwaarts, terug naar Phedi en reist dan verder naar Pokhara. Het stadje is bijzonder schilderachtig gelegen aan het blauwgroene Phewa-meer, waaraan je diverse tuinterrassen treft. Lekker om weer even terug te zijn in de ‘bewoonde wereld’. Er is een ruime keuze aan restaurants en winkels. Een boottochtje over het meer is een prima manier ter ontspanning. Vanaf Pokhara heb je bij helder weer goed zicht op de besneeuwde pieken van het Annapurna Massief.
Dag 10: Pokhara
Vrije dag. Je kunt een mooie dagwandeling maken langs bergdorpjes in de directe omgeving. Een aanrader is ook de zonsopkomst te aanschouwen vanaf het uitzichtpunt bij Sarangkot en van daaruit door de bossen en de rijstvelden weer af te dalen naar het meer. Behalve wandelen is er nog veel meer te doen in Pokhara. Zo kun je per fiets een verkenningstocht door de nabije omgeving maken. Hier liggen onder andere verschillende hindoeïstische en boeddhistische tempels, de Devi-watervallen en Tibetaanse tapijtweverijen.
Dag 11: Pokhara – Chitwan Nationaal Park
Vandaag vervolg je je Nepal rondreis naar het Chitwan Nationaal Park. Je overnacht in de omgeving van het reservaat. Chitwan is het eerste natuurreservaat van Nepal, het werd in 1973 aangelegd. Het park ligt in het centrale gedeelte van de Terai en beslaat een oppervlak van 93.200 ha. De flora en fauna van Chitwan behoren tot de meest gevarieerde in Azië. De vegetatie wordt gedomineerd door wilgen, die zo'n 70 procent van het landoppervlak in beslag nemen. De overige 30 procent is een mozaïek van beboste grienden, hoog grasland, meren, moerassen, rivieren en beken. Het gebied staat vooral bekend om de naar schatting 600 Indiase neushoorns en circa 120 tijgers.
Dag 12: Chitwan Nationaal Park
Vrije dag. Je kunt lopend met een ranger, per jeep of per boomstamkano het natuurgebied verkennen. Naast de Indiase neushoorn kun je hier nog meer fascinerende fauna spotten, zoals het luipaard, de tijger, de viskat, de moeraskat, jakhalzen, vossen, civetkatten, marters, otters, de lippenbeer, wilde zwijnen, diverse hertensoorten en apensoorten als de langoer en het resusaapje. De moeraskrokodil, Gangesdolfijn en Gangesgaviaal voelen zich thuis in het zompige gedeeltes van het natuurreservaat. Ook vogelaars kunnen hun hart ophalen in het park. In het gebied zijn meer dan 450 vogelsoorten gesignaleerd.
Dag 13: Chitwan Nationaal Park – Kathmandu
Je reist naar Kathmandu, waar het een gezellige chaos is van rinkelende fietsriksja’s, aanhoudende straatventers, verdwaalde koeien, dragers met ondenkbare lasten op hun rug, toeterende bussen en bedelende sadhu's. Onontkoombaar zijn ook de vele, vele winkels. De wijk Thamel puilt ervan uit, maar ook meer verscholen in achterafstraatjes kom je ze tegen. Behalve souvenirshops vind je in de hele stad gezellige restaurantjes, waar je niet alleen goed Nepalees en Indiaas, maar ook Japans, Thais, Chinees, Italiaans en Mexicaans kunt eten. Vaak zijn deze eetgelegenheden uitgerust met een dakterras of een tuin, waar het heerlijk is om even bij te komen van een drukke dag en jezelf te verwennen met een lekker stuk appeltaart.
Dag 14: Kathmandu
Vrije dag. Bij de stoepa van Bodnath kun je net als de Tibetaanse pelgrims aan de gebedsmolens draaien en zo je gebeden de wereld in slingeren. Vlakbij liggen de tempels van Pashupatinath en de ghats (trappen) aan de heilige Bagmatirivier. Vanaf de overkant van de rivier heb je een goed zicht op de rituelen die zich op de trappen bij het water afspelen. Hier vinden dagelijks lijkverbrandingen plaats. In Pashupatinath hangen meestal verschillende saddhoes rond. Deze halfnaakte bedelmonniken met dreadlocks poseren graag (tegen een kleine donatie) voor een foto.
Dag 15: Kathmandu
Vrije tijd in Kathmandu. Zie wat je nog wilt zien en doe wat je nog wilt doen. Je laatste dag (*) in Kathmandu is namelijk een feit. Het indrukwekkende Durbar-plein van Kathmandu staat vol met tempels, paleizen en pagodes. Stuk voor stuk zijn ze voorzien van de meest verfijnde houtsnijwerken. Aan het Durbar-plein bevindt zich ook de tempel van de Kumari, de 'Levende Godin'.
* Let op: In het geval je een terugvlucht hebt met Qatar Airways, Emirates/FlyDubai of Etihad Airways reis je op dag 15 naar de luchthaven voor je terugvlucht. Je komt op dag 16 thuis aan.
Dag 16: Vertrek Kathmandu – Aankomst
Je vertrekt (als je vliegt met Turkish Airlines) naar de luchthaven voor de vlucht terug naar Nederland of België, waar je deze dag ook landt.
Reserveren
Groepsreis Nepal - land van de Himalaya, Kathmandu en tempels
Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.
Boek deze reis