Egypte 'kort' - 9 dagen

In de voetsporen van de farao's. In ruim een week tijd krijg je een goed beeld van wat Egypte te bieden heeft. Natuurlijk staan tijdens deze Egypte rondreis bekende bezienswaardigheden als de faraograven en tempels van Luxor op het programma. Ook de piramides van Gizeh en Saqqara mag je niet missen. Net als de schitterende musea en de oude wijken van Caïro. Optioneel kun je ook nog een bezoek brengen aan het woestijngebied en de meren van El Fayoum. Na alle indrukken breng je de laatste dagen van de reis door aan de Rode Zee waarna je goed uitgerust en vol mooie herinneringen weer huiswaarts keert.

9-daagse reis
Reissoort
excursiereizen
Vervoer
Bus
€ 1.437,- Vanafprijs p.p.
9 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door Koning Aap

Reisprogramma

dag - 1 Vertrek - Aankomst Caïro

Het is eindelijk zo ver, vandaag begint je Koning Aap groepsreis Egypte! Omdat Egypte aan de overkant van de Middellandse Zee ligt, ben je er ook nog eens redelijk snel. Nadat je bent aangekomen op de luchthaven van Caïro, zal een medewerker van Koning Aap (met een bordje met Koning Aap erop) op je staan te wachten voordat je door de douane gaat. De medewerker helpt je met het visum en om door de douane te komen, brengt je naar de bagageband en vervolgens naar buiten waar je transfer op je staat te wachten om je naar je hotel te brengen. NB. Afhankelijk van je definitieve vluchtschema kom je vandaag in de namiddag, rond middernacht of op dag 2 in de vroege ochtend aan op de luchthaven van Caïro.
NB2. Om op dag 3 optioneel El Fayoum te kunnen bezoeken is een speciale permit nodig. Voor de aanvraag van deze permit, verzoeken we je om uiterlijk 2 weken voor vertrek een kopie van je paspoort naar ons toe te sturen.

Dag 2: Caïro / Excursie Piramides van Gizeh en Saqqara

Je eerste dag in Egypte begint meteen goed met een bezoek aan de beroemdste monumenten van het land. Na het ontbijt verlaat je Caïro en word je naar Memphis gebracht, de stad die al voor 3000 voor Christus de eerste hoofdstad van Opper- en Neder-Egypte werd. De koning die beide Egyptische rijken verenigde, koning Menes, was de eerste farao van de eerste dynastie en in de tijd dat Memphis de hoofdstad was, ontwikkelde Egyptische kunst zich met grote sprongen. Ondanks dat er van de oorspronkelijk stad niet heel veel meer over is, is Memphis wel het ideale startpunt van een reis door Egypte. Niet ver van Memphis ligt Saqqara, de plek waar de doden uit Memphis werden begraven. In Saqqara vind je belangrijke monumenten zoals de trappiramide van farao Djoser, de piramide van Teti en mastaba’s, de voorgangers van de piramide. Vanuit Saqqara reis je door naar Gizeh, de beroemdste necropolis van Egypte, waar je de piramides van Cheops, Chefren en Menkaoera naast elkaar ziet liggen en waar het beeld van de Grote Sfinx al duizenden jaren tot de verbeelding spreekt. Aan het eind van de middag ben je weer terug in het hotel.

Dag 3: Caïro

Vrije dag. Je kunt er vandaag voor kiezen Caïro op eigen gelegenheid te gaan verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het Nationaal Museum van Egyptische Beschavingen (NMEC). Dit geweldige museum is in 2021 geopend met een ‘Gouden Optocht’. De mummies van 18 koningen en 4 koninginnen werden in praalwagens en met veel vertoon vanuit het Egyptisch Museum aan het Tahrirplein naar het NMEC gebracht. Onder de koningen die werden overgebracht bevonden zich koningin Hatsjepsoet, koning Ramses II en Ramses III. Ben je benieuwd naar de landschappelijke schoonheid van Egypte, dan kun je vandaag deelnemen aan een optionele dagexcursie naar El Fayoum, ongeveer 100 km zuidelijk van Caïro. Terwijl je naar het zuiden rijdt, bezoek je bij de archeologische vindplaats Meidum de trappiramide van Snofroe. De vorm van de piramide is opvallend met een brede basis met daar direct op een veel smaller deel. Of Snofroe de piramide echt heeft gebruikt is onduidelijk, hij liet nog twee piramides met bijzondere vormen bouwen. Je reist verder door de woestijn naar het Qarunmeer, een van de oudste meren ter wereld en gelegen op ruim 44 meter onder de zeespiegel. Het meer is mede door zijn ligging aan de rand van de woestijn een geliefde weekendbestemming voor mensen uit Caïro. Bezoek je het Qarunmeer in het najaar, dan is de kans groot dat je er flamingo’s, ibissen en reigers zult spotten. Verder zuidelijk bezoek je Wadi el Rayan, midden in de woestijn. Wadi el Rayan bestaat uit twee meren die met elkaar verbonden zijn. Tussen de twee meren bevinden zich de hoogste en waarschijnlijk enige watervallen van het land. Aan het eind van de middag ben je weer terug in het hotel.

Dag 4: Caïro - Luxor

Vrije dag. Voordat je vandaag aan het eind van de dag de nachttrein naar Luxor neemt, kun je Caïro nog verder verkennen. Ben je benieuwd naar de geschiedenis van de stad, ga dan mee op de optionele stadstour naar het oude Caïro. De stadstour begint met een bezoek aan het Egyptisch Museum, het oudste archeologische museum van het Midden-Oosten. Werkelijk overal in het museum lijk je omringd te zijn door de mooiste schatten uit de Egyptische Oudheid. Het Egyptisch Museum bestaat al sinds 1835 en is sinds 1902 in het huidige, opvallende gebouw aan het Tahrirplein gevestigd. Je volgende bestemming is de Citadel, een fortificatie die in de 12de eeuw in opdracht van Saladin is gebouwd. Tot aan de 19de eeuw heeft het fort dienstgedaan als zetel van de heersers van Egypte. Binnen de ommuring zie je de nalatenschap van verschillende heersers, zoals de 14de eeuwse Mammelukse Al Nassir moskee en de 19de eeuwse Ottomaanse moskee van Mohammed Ali. Je eindigt je stadstour in de Khan el-Khalili, de grote souq van Caïro. Souvenirs voor toeristen, kruiden, parfums, meubels en meer worden hier geprobeerd aan de man te brengen. Struin lekker rond en laat de ontelbare indrukken op je inwerken. En mocht je even klaar zijn met het kijken en onderhandelen, dan zijn er genoeg leuke plekjes om even wat te eten of drinken. Vanavond stap je aan boord van de trein om in de comfortabele 1ste klasse naar Luxor te reizen.

Dag 5: Luxor / Stadstour Oostelijk Oever

Vroeg in de ochtend rijdt de trein het station van Luxor binnen. Nadat je bent ingecheckt in het hotel, kun je je opmaken voor een verkenning van de stad. Luxor heette in de tijd van de Oude Egyptenaren Waset, werd later door de Grieken Thebe genoemd en heet sinds de verovering door de Arabieren Luxor. Je overnacht aan de oostelijke oever van de Nijl, het deel van Luxor dat je vandaag ook zal gaan verkennen. Het grootste tempelcomplex van Egypte en een van de grootste religieuze werken ter wereld is de tempel van Karnak, een verzameling gebouwen waar 30 farao’s achtereenvolgens aan hebben gebouwd. Het complex bestaat uit vier delen waarvan elk deel aan een andere god is gewijd. Alleen het deel dat gewijd is aan de god Amon is opengesteld voor het publiek. Onder de hoogtepunten van je bezoek aan Karnak zal ongetwijfeld de hypostyle zaal zijn, een ruimte met 15 meter hoge zuilen waarvan elke zuil bewerkt is met reliëfs die over veldslagen van verschillende farao’s vertellen. Het tempelcomplex van Karnak was in de oudheid verbonden met de dichtbij de Nijl gelegen tempel van Luxor. Deze verbindingsweg had aan weerszijden sfinxen staan. Na tientallen jaren van opgravingen en restauratie is op 25 november 2021 deze verbindingsweg, of dromos, met een grootse ceremonie weer in ere hersteld. Opvallend is dat de sfinxen die bij de tempel van Karnak staan, het lichaam van een leeuw en het hoofd van een ram hebben. De sfinxen die dichter bij de tempel van Luxor staan hebben het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. De tempel van Luxor is een stuk kleiner dan die van Karnak, maar ook hier zal je vanaf het moment dat je de tempel betreedt onder de indruk zijn. Zo staan er bij de eerste toegangspoort al 2 enorme beelden van Ramses II en een granieten obelisk. Oorspronkelijk stonden er twee obelisken bij deze poort, de ontbrekende obelisk staat op het Place de la Concorde in Parijs. Het aan de Nijl gelegen museum van Luxor is vele malen kleiner dan de bekende musea in Caïro. In dit museum is het niet de kwantiteit maar de kwaliteit die telt en het musea telt dan ook verschillende topstukken waaronder standbeelden uit de tijd van het Nieuwe Rijk.

Dag 6: Luxor
Vrije dag. Waar de oostelijke Nijloever van Luxor vroeger werd gezien als de stad van de levenden, was de westelijke oever de stad van de doden. Koningen, koninginnen, nobelen en werklui werden ieder in hun eigen dal op de westelijke oever begraven. Er zijn verschillende manieren om dit deel van Luxor te bezoeken. Ben je niet snel onder de indruk van hitte, dan kun je met de ferry de Nijl oversteken en aan de westelijke oever een fiets huren. Een andere mogelijkheid is om deel te nemen aan een optionele excursie waarbij je al vroeg in de ochtend wordt opgehaald om naar de Vallei der Koningen te gaan. In de vele schatkamers die zich in dit dal bevinden liggen verschillende farao’s uit het Egyptisch verleden begraven. Elke tombe wordt bereikt door via een trap af te dalen naar de lager gelegen kamers. Op de wanden van de tombes staan hiërogliefen en schilderingen over het leven van de overleden vorst vertellen en instructies geven over hoe het hiernamaals kan worden bereikt. Opvallend is dat het in 1922 ontdekte graf van Toetanchamon, met zijn vele kunstschatten, veruit het kleinste is. Een ander hoogtepunt van de westelijke oever is de dodentempel van Hatsjepsoet, een enorm gebouw dat spectaculair tegen de bergwand ligt. De bouw van de tempel was nog tijdens het leven van koningin Hatsjepsoet voltooid en had als doel de cultus van de koningin voort te zetten. Het laatste monument dat je bezoekt voordat je terugrijdt naar de oostelijke oever zijn de Kolossen van Memnon, twee 18 meter hoge beelden die meer dan 3300 jaar geleden zijn gemaakt om de dodentempel van farao Amenhotep III te bewaken. Van de tempel is al lang niks meer over waardoor deze enorme beelden eenzaam in het landschap staan.

Dag 7: Luxor - El Gouna
De busrit van Luxor naar El Gouna is mooi en voert door het zeer ruige landschap van de Arabische woestijn. El Gouna is een vakantieparadijs, met alle mogelijkheden voor watersport en excursies, en het hele jaar door zon! Je zult hier veel hotels aantreffen, maar daarnaast heeft El Gouna een eigen karaktervol centrum. De Arabische stijl is overal herkenbaar en uit zich in kleurrijke gebouwen met mediterrane en Nubische elementen. El Gouna kent heerlijke stranden, diverse duikcentra en de schitterende Abu Tig Marina met talrijke winkeltjes, bars en restaurants. De Rode Zee, die prachtig turkoois en azuurblauw gekleurd is, dankt zijn bekendheid aan de koraalriffen die zich net onder het wateroppervlak bevinden. Kortom, El Gouna is de ideale plek om even tot rust te komen na alle cultuur van de Nijlvallei!

Dag 8: El Gouna
Vrije dag. El Gouna ligt pal aan de Rode Zee en is de perfecte locatie om te duiken en snorkelen! Er worden dan ook diverse duik- of snorkelexcursies aangeboden. Dit geeft je de gelegenheid om de gekleurde koralen en tropische vissen vanuit het water te bewonderen. Ook kun je een introductieduik voor de beginnende duiker maken. Tijdens deze excursie leer je de basistheorieën van het duiken en maak je samen met je begeleider je eerste duik tussen het koraal. Een ervaring die je nooit zult vergeten! Natuurlijk kun je ook snorkelspullen huren of lekker luieren aan het strand met een fruitige cocktail in je hand. In El Gouna zijn vele terrasjes en in de restaurants kun je een westerse of lokale maaltijd als aardappelmoussaka of baba ganoush nuttigen. Afhankelijk van je definitieve vluchtschema word je vanavond of op dag 9 in de (vroege) ochtend naar de luchthaven van Hurghada gebracht. NB: Wil je gaan duiken, let er dan wel op dat er genoeg tijd tussen je duik en je vlucht naar huis zit. Om decompressieziekte te voorkomen dien je ervoor te zorgen dat er minimaal 18 uur, maar liever nog 24 uur tussen je laatste duik en je vlucht zit.

Dag 9: Vertrek El Gouna - Aankomst
Je vertrekt vandaag vanaf de luchthaven van Hurghada en vliegt weer terug naar huis. Een korte reis vol cultuur en een afsluiting aan het strand is tot een einde gekomen. Nb. Tijdens reizen die samenvallen met Kerst en/of Nieuwjaar hebben de meeste hotels een verplicht diner in het restaurant. Dit diner dient zelf ter plaatse te worden betaald.

Lees meer →

Reserveren

Egypte 'kort'

€ 1.437,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door