Groepsreis Japan Fukuoka - Tokyo - 22 dagen

Met deze drieweekse Japan rondreis profileert Shoestring zich verder als Japanspecialist op de Nederlandse en Belgische markt. Het is een hoogtepuntenreis, waarbij we als regel aangenomen hebben om telkens drie nachten op dezelfde plek te overnachten. Op deze manier heb je de tijd om je een plek eigen te maken, zonder het gevoel te hebben om steeds van hot naar her te rennen. Natuurlijk heb je steeds de mogelijkheid om op pad te gaan met je lokale Engelstalige reisbegeleider, maar deze manier van reizen laat je ook maximaal toe om op eigen houtje er op uit te trekken. De enige uitzondering op deze 'drie-nachten-regel' zijn Matsumoto en Nagano.

22-daagse reis
Reissoort
excursiereizen, stedentrips
Vervoer
Vliegtuig
€ 3.721,- Vanafprijs p.p.
22 dagen
Bekijk vertrekdata
georganiseerd door Shoestring

Reisprogramma

Dag 1: Vertrek

Je vliegt naar Fukuoka, waar je de volgende dag aankomt en jouw Japan rondreis start.

Dag 2: Aankomst Fukuoka

Met de metro rijd je naar het hotel in het centrum van de stad. Na het inchecken is er wellicht nog tijd om een hapje te eten in de buurt van het hotel. Een kom dampende noedels en een fris getapt Japans biertje: er zijn slechtere manieren om je rondreis door Japan te beginnen.

Voor onze Japan reizen worden de luchthaven transfers uitgevoerd met het openbaar vervoer (metro/trein). Een deel van de groep zal worden opgehaald door de reisbegeleider. Kom je met een andere via Shoestring geboekte vlucht aan, dan reis je zelf met het openbaar vervoer (de metro) naar het eerste groepshotel en kun je de kosten van je OV-kaartje bij de reisbegeleider terugvragen. In je vertrektijdenbrief vind je verdere instructies over de transfer naar het hotel.

Op de terugreis geldt hetzelfde: de reisbegeleider zal een deel van de groep wegbrengen naar de luchthaven. Gebruik je een andere terugvlucht, dan reis je zelf met het OV naar de luchthaven. De reisbegeleider zorgt voor het benodigde kaartje en legt je uit hoe je eenvoudig op het vliegveld komt.

Dag 3: Fukuoka

Vrije dag. Met iets meer dan anderhalf miljoen inwoners is Fukuoka de grootste stad van het zuidelijke eiland Kyushu, een dynamische havenstad verrezen uit de as van de Tweede Wereldoorlog. In vogelvlucht ligt Fukuoka dichter bij Seoul dan bij Tokyo. De nabijheid van het Koreaanse schiereiland is er dan ook altijd te zien in het straatbeeld en te smaken in de lokale keuken.

Wat ons betreft is Fukuoka de ideale stad om een rondreis door Japan te beginnen: klein genoeg om rustig het land 'in de vingers' te krijgen, maar ook groot genoeg om er in een tweetal dagen de belangrijkste sights te zien.

Dag 4: Fukuoka / Excursie Dazaifu

Vrije dag. Een twintigtal kilometer ten zuiden van Fukuoka ligt Dazaifu. Dit kleine provinciestadje van nog geen honderdduizend inwoners was eeuwenlang de administratieve hoofdstad van het eiland Kyushu. Het shintoïstisch heiligdom Dazaifu Tenman-gu herinnert aan het rijke verleden van de stad. Voeg daar het Kyushu Nationaal Museum en enkele verstilde zen-tuinen bij, en je hebt voldoende ingrediënten voor een geslaagde optionele dagtrip.

Dag 5: Fukuoka – Hiroshima

De totale afstand van Fukuoka naar Hiroshima bedraagt net geen 300 kilometer. Met de highway bus doe je daar net geen vijf uur over, met twee pauzes van een kwartier onderweg om de benen even te strekken. Kort na de middag kom je aan in Hiroshima, en loop je te voet naar de ryokan, waar je logeert.

De rest van de middag is vrij te besteden. Na je bezoek aan het Vredesmuseum kun je alle opgedane indrukken laten bezinken tijdens een wandeling door het Vredespark Heiwa Koen.

Dag 6: Hiroshima

Vrije dag. Als je dat wilt kun je deze ochtend deelnemen aan een optionele rondleiding in de Mazda autofabrieken. Wil je zeker zijn van deelname, meld je dan ruim van tevoren aan op: http://www.mazda.com/en/about/museum/reservations/ In het Mazda museum werp je een blik op de modellen uit het verleden en die van de toekomst, en als afsluiter kun je ook een kijkje nemen in de productiehal. De rondleiding begint om 10 uur en duurt ongeveer twee uur.

Rond de middag ben je terug in Hiroshima en kun je de rest van de middag vrij besteden. Er zijn enkele kunstmusea en ook de landschapstuin Shukkei-en is geen verkeerde plek voor een wandeling en een kopje thee.

Dag 7: Hiroshima / Excursie Miyajima

Vrije dag. Vandaag staat een optionele excursie naar het eiland Miyajima op het programma. De grote torii of tempelpoort, pootjebadend in de Japanse Binnenzee, siert de voorpagina van menig Japanse reisgids. Het is dan ook een indrukwekkend zicht, maar persoonlijk houden wij meer van de iets hogerop gelegen tempel Daisho-in. Hier komt de lokale bevolking bidden, ver weg van de toeristenhordes beneden aan de waterlijn. Vooral eind oktober, begin november, als de herfstkleuren zich beginnen door te zetten, is het in en rond deze tempel oogverblindend mooi.

Dag 8: Hiroshima – Okayama

De Sanyo-Honsen is een spoorlijn die het eiland Kyushu met de Kansai regio verbindt. De lijn is iets meer dan vijfhonderd kilometer lang, en loopt grotendeels parallel met de kustlijn van de Japanse Binnenzee. Je rijdt vandaag langs deze lijn van Hiroshima naar Okayama, een rit van ongeveer drie uur.

’s Middags kun je een optioneel bezoek brengen aan Kurshiki. Tijdens de Edo periode (1603 - 1868) stond Kurashiki onder rechtstreeks gezag van het shogunaat. De handel bloeide en langs het kanaal verrezen talloze handelshuizen en opslagplaatsen. Het is prettig toeven in deze wijk, waar oude gebouwen nieuw leven werden ingeblazen. Ze fungeren nu als galeries, winkels en theehuizen.

Dag 9: Okayama / Excursie Kibivlakte

Vrije dag. Optioneel kun je met een lokale trein naar Soja, waar je een fiets kunt huren om de Kibivlakte te verkennen. Eenmaal het dorpje uit kun je gemakkelijk het fietspad volgen. De route leidt door rijstvelden, langs riviertjes en rond grafheuvels. In een land dat voor 80 % uit bergen bestaat, ben je hier letterlijk en figuurlijk op het platteland! Langs de route liggen ook twee heiligdommen: de Kokubun-ji tempel en de Kibitsu-jinja schrijn, waar je even kunt pauzeren bij de plaatselijke monniken. Na het fietsen kun je ’s middags in Okayama een bezoek brengen aan de landschapstuin Koraku-en.

Dag 10: Okayama / Excursie Naoshima

Vrije dag. Naoshima is de bestemming van de optionele excursie van vandaag. Meneer Fukutake, de schatrijke directeur van uitgeverij Benesse in Okayama, koos dit eilandje in de Japanse Binnenzee uit om er zijn levensdroom te realiseren. Het project kreeg de naam Benesse Art Site, een symfonie van natuur, kunst en architectuur. De musea aan de zuidkust van het eiland zijn van wereldniveau. Ook het Art House Project, waarbij binnen- en buitenlandse artiesten werden losgelaten op leegstaande huizen, is erg de moeite waard.

Dag 11: Okayama – Himeji – Kyoto

Je reist verder langs de Sanyo-Honsen richting Kansai. Na anderhalf uur stap je uit in Himeji voor bezoek aan Shirasagi-jo, het 'Witte Reiger' kasteel. Je bagage kun je kwijt in een locker in het station (kosten: 600 Japanse yen), en van daaruit loop je in een kwartiertje naar het kasteel. Trek zeker een tweetal uur uit voor kasteelbezoek, en probeer achteraf ook zeker nog een kijkje te nemen in de aangrenzende tuin Koko-en.

Na het kasteelbezoek ga je verder naar het oude keizerlijke Kyoto, een prachtige stad waar veel te doen is. Je kunt naar de Kiyomizu-dera, de Tempel van het Zuivere Water, vlakbij de zogenaamde Theepotwijk. Het is er gezellig druk, met regelmatig vriendelijk lachende geisha's en maiko's (leerling-geisha’s). Toch zie je vooral veel Japanse dames 'verkleed' als geisha die uitgebreid met je op de foto willen. Voor het echte werk moet je even doorlopen naar de Gion-wijk.

Dag 12: Kyoto

Vrije dag. Je kunt mee op een tocht met de openbare bus door Kyoto. In een stad met meer dan 3000 tempels en schrijnen loert het gevaar voor het fenomeen tempelmoeheid om elke hoek. We hebben dan ook geprobeerd om een evenwichtig programma samen te stellen, met niet alleen bezoeken aan klassiekers zoals Kinkaku-ji (de gouden tempel), Ryoan-ji (met de klassieke zen-tuin), Nijo-jo (het kasteel van de shogun), en Sanjusangen-do (met de 1001 Boeddhabeelden), maar ook tijd voor momenten van rust en bezinning in minder drukbezochte tempels zoals de Toji-in tempel.

Dag 13: Kyoto / Excursie Nara

Vrije dag. Je kunt vandaag mee op een optionele excursie met de trein naar de oude hoofdstad Nara, die een stuk kleiner is dan Kyoto. De tempels en schrijnen van Nara worden algemeen beschouwd als de wieg van de Japanse cultuur. Immers, de stad was nog voor Kyoto de hoofdstad van Japan, van 710 tot 794. Het was een periode waarin heel wat Chinese invloeden via Korea overwaaiden. Dat is niet alleen te merken aan het stratenplan, dat is gebaseerd op dat van de oude Chinese hoofdstad Xi'an, maar ook aan de vele boeddhistische tempels in en rond de stad. Het stadspark Nara-koen herbergt enkele van Japans belangrijkste historische bouwwerken zoals de feeërieke Kasuga-taisha schrijnen, de Todai-ji tempel (het grootste houten gebouw ter wereld met binnenin een 16 meter hoog bronzen Boeddhabeeld) en de Kofuku-ji tempel (met twee elegante pagodes op de tempelgronden).

Dag 14: Kyoto – Matsumoto

Per trein reis je van Kyoto naar de Japanse Alpen. Na aankomst loop je naar het hotel en kun je de rest van de dag vrij doorbrengen. Na het Witte Reiger kasteel in Himeji, kun je in Matsumoto het Zwarte Kraai kasteel bezoeken. Karasu-jo werd pas voltooid op het einde van de woelige Edo periode toen de rust in het land was teruggekeerd. Het werd dus nooit belegerd en is daardoor als een van de weinige Japanse kastelen in zijn originele staat bewaard gebleven.

Dag 15: Matsumoto / Excursie Japanse Alpen

Vrije dag. Matsumoto is meer dan alleen het kasteel. Zo is er de Nakamachi wijk waar oude ambachtshuizen met dat unieke Japanse oog voor detail werden omgetoverd tot stijlvolle galeries en theehuizen. In het Stedelijk Museum kun je kennis maken met de wondere wereld van de hedendaagse avant-garde kunstenares Yayoi Kusama. Nog meer Japanse kunst is er te bewonderen in het Ukiyo-e Museum aan de rand van de stad. Ukiyo-e is een vorm van Japanse houtsnijkunst met als belangrijkste thema de vergankelijkheid van het leven.

Dag 16: Matsumoto – Nagano

Je reist met de express trein in ongeveer een uur naar Nagano. Met zijn unieke architectuur, leuke activiteiten en de omliggende natuur is deze Japanse stad een gevarieerde bestemming. Nagano kreeg bekendheid toen Japan de Olympische Winterspelen van 1998 organiseerde.

Je kunt ‘s middags een optionele gecombineerde excursie maken naar Zenko-ji en Jigokudani Onsen. Jigokudani Onsen in Yudanaka is beroemd om de zogenaamde ‘sneeuwaapjes’, die een heerlijk warm bad nemen in de bron. Het is de enige plek ter wereld waar apen lekker badderen. De mooiste periode om de aapjes te zien is overigens als er sneeuw ligt, meestal in januari en februari. In de zomermaanden is het vaak moeilijk de apen te spotten.

De Zenko-ji tempel is een van de populairste tempels in Japan. Je treft er het oudste Boeddhabeeld van Japan, dat slechts één keer in de zes jaar wordt getoond. Binnenin de tempel leidt een pikdonkere, ondergrondse gang naar de ‘sleutel tot het paradijs’. Van deze sleutel zegt men dat hij, nadat je hem hebt aangeraakt, geluk na de dood brengt. Vanaf de tempel heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Dag 17: Nagano

Vrije dag. Er zijn verschillende mogelijkheden vandaag. Je kunt de dag spenderen in de stad Nagano zelf. Wie door Japan reist, kan haast niet om sake heen. Het is de nationale drank van het land en deze rijstwijn wordt bij vele gelegenheden geschonken. In Nagano zijn verschillende sakebrouwerijen waar je het productieproces kunt volgen en zo te leren hoe dit populaire drankje tot stand komt.

Als je een dagje wilt genieten van de rust van het Japanse platteland, dan is optioneel uitstapje naar Obuse een aanrader. Het is een klein stadje met een mooi centrum in de Nagano Prefectuur met traditionele huizen, kastanjebomen en bloemen. In het Hokusai Museum zie je de prachtige schilderingen van Katsushika Hokusai, prentkunstenaar, schilder en tekenaar. Hokusai hield zich vooral bezig met het maken van houtsnedeprenten, beter bekend als ukiyo-e. In Obuse zijn fietsen te huur.

Je zou ook het kuuroord Shibu Onsen met zijn warmwaterbronnen kunnen bezoeken. Door de ligging in een kleine vallei langs de Yoyoyugawa rivier doet het kuuroord intiem en kleinschalig aan. Leuk om te zien is dat veel Japanse kuurgasten zich op straat begeven in een traditionele yukata (een soort kimono).

Dag 18: Nagano – Tokyo

De hogesnelheidstrein Shinkansen brengt je in anderhalf uur van Nagano naar Tokyo, een rit van circa 220 kilometer..

’s Middags kun je (met je reisbegeleider) beginnen met je verkenning door Tokyo. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het park van Ueno en Yanaka, een van de oudste wijken van de stad. Hier waan je je helemaal niet in een wereldstad. Hier geen hoogbouw, geen flitsende neonreclames; de wijk ademt nog steeds de sfeer van het oude Edo (het toenmalige Tokyo).

Dag 19: Tokyo

Vrije dag. Je ‘verhuist’ van het Capsule Hotel naar een ‘gewoon’ hotel. Je reisbegeleider neemt liefhebbers mee door het oostelijke deel van de stad. In Asakusa kun je de Senso-ji tempel bezoeken. In deze wijk zit je ook goed voor souvenirs: van tweedehands kimono's tot geisha-pruiken.

Met de boot vaar je van Asakusa naar Odaiba, een futuristisch eiland in de baai van Tokyo. Hier kun je lunchen aan het strand, om daarna op de monorail te stappen naar centraal Tokyo. Na een wandeling langs het Keizerlijk Paleis en de winkelstraten van Ginza keer je terug naar Ueno. Schouder aan schouder met de salarymen eet je nog enkele spiesjes yakitori in een eettentje onder de sporen aan het station van Ueno.

Dag 20: Tokyo

Vrije dag. Je verkenning van westelijk Tokyo kan beginnen tussen de wolkenkrabbers van Shinjuku. Een lift brengt je naar de 45ste verdieping van het Tokyo Metropolitan Government Building, in het Japans kortweg Tocho, waar je je kunt vergapen aan de onmetelijke urban sprawl.

Door het park Yoyogi Koen en langs de grote modehuizen van de winkelstraat Omotesando loop je richting Shibuya. Ook hier kun je je vergapen: dit keer aan de eindeloze mensenstromen die over de diagonale zebrapaden van Shibuya Crossing hun weg zoeken naar hun bestemming.

Heb je een ietwat hysterisch beeld van Tokyo? Dat wordt zeker bevestigd in de wijk Akihabara. Overdadige neon, arcadegames, maid cafés, manga en hysterische gokhallen: Akihabara is het epicentrum van elektronica, gadgets en anime.

Dag 21: Vertrek Tokyo

Vrije ochtend. In de loop van de middag (afhankelijk van je definitieve vluchttijd) vertrek je per trein naar de internationale luchthaven van Narita. Wanneer je het landarrangement hebt geboekt eindigt jouw reis vandaag.

Als je een vlucht kiest van KLM of Air Nippon, overnacht je nog in Tokyo en vlieg je op dag 22 terug naar huis.

Dag 22: Thuiskomst

Je komt vandaag thuis aan. Helaas komt hier een einde aan deze prachtige Japan groepsreis.

Lees meer →

Reserveren

Groepsreis Japan Fukuoka - Tokyo

€ 3.721,- Vanafprijs p.p.

Bekijk de vertrekdata van deze reis en lees alle details over wat is inbegrepen en over de accommodaties.

Boek deze reis
Georganiseerd door